maanantai 13. helmikuuta 2012

Varsan kesytystä, renkaan vetoa ja maastoilua

Menin eilen Raijan kanssa koulimaan sen suokki varsaa niinkun viikolla oli sovittu. Annoin taas muutaman namin/naksun karsinan kalterien läpi ennenkö avasin ovea ollenkaan. Sitten ovi auki ja heti kun Arveli näki mun kädessä riimunnarun se väisti karsinan perälle. Koitin lähestyä pari kertaa, mutta sen käänsi aina puonsa mua kohti ja pakeni seuraavalle seinälle. Annoin sille siis hetken aikaa ja kun se alkoi kiinnostua musta naksuttelin ja annoin sille namia. Ei siinä lopuksi kauaa menny kun se antoi kiinni ja päästiin pihalle. Narussa se käveli tosi nätisti.

Kun päästiin tarhaan, se alkoi yhtäkkiä paniikissa vetää pois päin. Pidin vain lujasti narusta kiinni ja rauhoittelin sitä tasaisella puheella. Kun se rauhoittui, päästin sen irti. Sitten alkoikin parin tunnin urakka. Oltiin pyöristetty tarhan kulmat vetämällä niihin narut, niin että varsa ei päässy pakenemaan kulmiin. Kokeilimme siis pyöröaitaus tekniikkaan. Sain juoksuttaa varsaa rinki toisensa jälkeen ja välillä se antoi selkeät singnaalit että riittäis jo juokseminen ja annoin sen pysähtyä funtsimaan. Hetken se aina katteli mun päälle, mutta alkoi sitten haahuilla muuta ja laitoin sen uudestaan juoksemaan. Yli tunnin saatiin jatkaa sitä, vaikkakin koko ajan lähemmäs varsa oli uskaltanut tulla. Lopulta varsa pysähtyi sen näköisenä että se alkaisi olla valmis kontaktiin. Kauan aikaa se tsiikaili mun päälle ja alkoi siirtyä sentti kerralla mua kohden ja minä tietysti kehuin aina kun se tuli lähemmäs. Tosin olin tässä vaiheessa itse kyykyssä, että varsa ei kokisi mua uhaksi. Varmaan vartti meni siinäkin, että varsa viimein tuli kosketusetäisyydelle. Mulla oli siinä pieni tukko heinää ja annoin sen hakea niitä mun kädestä ja samalla rapsuttelin sitä. Käveleskelin sen ympärillä hieman kumarassa ja pikku hiljaa nousin enemmän pystyyn. Lopulta otin varsan naruun, eikä sillä ollut enää mikään kiire päästä pois mun läheltä.

Lähdettiin kävelemään vähän tarhan ympäri. Muutamaan otteeseen varsa jumitti paikalleen seisomaan, mutta laitoin vain pikkasen painetta narulla ja pian se otti askeleen eteenpäin ja naru löystyi. Muutama toisto ja varsa käveli nätisti perässä. Otettiin vielä yksi köysiharjoituskin. (Liikuin varsan sivuilla naru löysällä ja varsan oli tarkoitus kääntyä perässä.) Pari pientä pakotetta piti ensin antaa, että varsa tajusi kääntyä perässä. Sitten se alkoikin jo tulla heti perässä kun lähdin pois päin ja tuli ihan iholle asti nuuhkuttelemaan. Rapsuttelin sitä kaulalta ja sekin olisi halunnut alkaa rapsuttaa mua olkapäästä. Se täytyi olla varma merkki kaveruudesta? :D

Mentiinkin sitten talliin ja tein karsinassakin vielä muutaman seuraamisharjoituksen ja palkkasin varsaa namilla/naksulla. Raijakin sai vielä kokeilla sitä karsinassa. Ensin Arveli vähän epäröi, mutta muutaman naksun ja namin jälkeen se seurasi Raijaakin karsinassa sen sijaan että olisi kääntänyt vain takapuolta. Raija kokeili muutaman kerran laittaa Arvelille narunkin ja palkkasi sen siitä kun se oli kiinni. Näin varsa oppisi yhdistämään, että siitä narustakin voi seurata hyvää. Kaikenkaikkiaan ihan onnistunut treenikerta. :)

Tänään oli sit omat ponit vuorossa ja kävin tekemässä Nasun kanssa pidennetyn version Jerkun lenkistä. Eli käytiinki koukkaamas Jokimäenkyläntie pikitien puolella asti. Oliskohan se sit n. 8km. Nasu oli tosi kiva taas vaikka oli monta päivää lomaillut! Nasun jälkeen otin ja laitoin Kamille vehkeet ja renkaan perään ja lähdettiin vetämään sitä. Käytiin oikein iskän ja äiteen tykönä asti. Kun mentiin ison tien yli, renkaasta lähtiki kovempi ääni ja Kami protestoi sitä potkaisemalla kerran taaksepäin. Komensin sen ruotuun ja sen jälkeen jatkettiin taas niinku mitää ei olis tapahtunu. Muutaman 100m Kami sai vetää rengasta umpihangessa, mikä näytti vievän ihan kiitettävästi energiaa. Lopuksi uskallettiin ottaa vielä pätkä ravissakin ja ihan siivosti Kami renkaan perässään veti vaikka vähä sen päälle mulkoilikin.

1 kommentti:

  1. Onnistuneen kuuloiset treenit varsan kanssa, mutta ei niitä tiukalla aikataululla tehdä :D
    Siinä saa kouluttajalla olla sinniä!
    Josta tuli mieleen, et pitiki muistaa laittaa yhdelle western-harrastajalle viestiä, et tuleeko se näihin maisemiin keväällä takaisin, et josko Papun ottas ratsukoulutukseen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!